Między pierwszym śniadaniem a obiadem często ratujemy się różnymi gotowymi wyrobami. Nieraz zapominamy o przygotowaniu sobie czegoś do pracy, innym razem świadomie rezygnujemy ze stania przy garnkach, bo wolimy poświęcić ten czas na krótką rozmowę z rodziną lub wypicie porannej kawy. A przecież świetne zdrowe drugie śniadanie przygotujemy w czasie krótszym niż pięć minut. Przekonajmy się po prostu do owsianek. Wykonuje się je błyskawicznie. Można wręcz powiedzieć, że one przygotowują się same.
Owsiankę możemy zacząć robić już dzień wcześniej. Wieczorem, gdy będziemy np. zaparzać herbatę dla wszystkich członków rodziny, przy okazji od razu nasypmy do miski kilka łyżek płatków owsianych (koniecznie tych górskich) i zalejmy je wrzątkiem, a następnie przykryjmy talerzykiem, aby napęczniały. Zajrzymy do nich dopiero rano. To wtedy możemy od razu przerzucić je do wygodnego pojemnika i uzupełnić dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Aby owsianka nie była tak jałowa, koniecznie wymieszajmy ją z jogurtem greckim lub zwykłym jogurtem naturalnym. Wkrójmy do niej świeże owoce albo nawet wsypmy garść tych mrożonych. Na sam koniec dodajmy do wszystkiego orzechy i solidną łyżkę miodu bądź naturalnego dżemu. Takie zdrowe drugie śniadanie na pewno zjemy z wielkim smakiem.
Owsianki można przygotowywać na tysiące różnych sposobów i to jest w nich właśnie najwspanialsze, bo za każdym razem smakują one zupełnie inaczej. Gotową owsiankę na sam koniec możemy też przez chwilę podpiec w piekarniku. Dzięki temu stanie się ona apetycznie chrupiąca.